Ion Mihai Pacepa

Матеріал з Wikicitat
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ion Mihai Pacepa (n. 28 octombrie 1928), a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu. a fost și continuă să fie cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic într-o țară NATO. În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, Generalul Pacepa a colaborat cu guvernul SUA în diferite operațiuni împotriva serviciilor de spionaj ale blocului sovietic.

Operă[ред.]

Orizonturi roșii: Crimele, corupția și moștenirea Ceaușeștilor (1988)[ред.]

  • Când a plecat, Ceaușescu s-a așezat ca de obicei pe scaunul din față al Mercedesului său, forțându-ne pe Avram și pe mine să ne înghesuim pe scaunele din spate cu Elena. Era euforic. Ce cîntăreste mai mult, Avrame, un kilogram de aur sau un kilogram de mostre ? a întrebat Ceausescu. Un kilogram din creierul dumneavoastră, tovarășe Ceausescu, a replicat cu promtitudine Avram. Nu ești atît de prost pe cât pari, Avrame, a ciripit Elena. De ce nu ești mai înalt și mai slab ? Dacă as putea scrie legi, a răspuns Avram întorcîndu-se către ea, aș face una ca nimeni să nu fie mai înalt decît Tovarășul. Punct.
  • Nicăieri în Pactul de la Varșovia populația nu este mai bine strunită decât în România. Care dintre celelalte țări din pact are câte un lucrător de securitate la cincisprezece locuitori ? Ia spune, Pacepa. Nici una dintre ele.

Moștenirea Kremlinului[ред.]