Știință

Citate de Știință, de la Wikicitat
(Redirecționat de la Ştiinţă)

Această pagină conține citate despre Știință.

  • Știința este marele antidot al entuziasmului nefondat și al superstiției.
    • Adam Smith
  • Dezvoltarea științei occidentale se bazează pe două mari descoperiri: invenția sistemului de logică formală (în geometria euclidiană) de către filozofii greci și descoperirea posibilității de a afla relații cauzale prin experiment sistematic (în Renaștere). După părerea mea, nu trebuie să ne mirăm că învățații chinezi nu au parcurs acești pași. Lucrul uimitor este că aceste descoperiri pur și simplu au avut loc.
  • Cum de un savant capabil din științele naturii se ocupă cu epistemologia? Nu există muncă mai valoroasă care trebuie depusă în acest domeniu? Asta mă intreabă mulți dintre colegii mei și aceeași întrebare simt că și-o pun mulți alții. Dar nu pot împărtăși acest sentiment. Când mă gândesc la cei mai capabili studenți pe care i-am întâlnit în cadreul carierei mele de profesor - adică cei care se disting prin independența judecății lor, nu prin promptitudine - pot afirma că au avut un interes viu pentru epistemologie. Au început bucuroși discuții despre scopurile și metodele științei, și au arătat în mod inechivoc, prin argumentarea tenace a opiniilor lor, că subiectul li se părea important.
  • Conceptele care s-au dovedit a fi utile în a ordona lucrurile, dobândesc cu ușurință o asemenea autoritate asupra noastră încât le uităm originile terestre și le acceptăm ca un dat imuabil. Astfel, ele pot fi considerate "necesități ale gândirii", "dat-uri apriorice" etc. Calea progresului științific este adesea blocată pe termen lung de asemenea erori. Prin urmare, nu este în nici un caz un joc inutil dacă ne obișnuim să analizăm concepte care de mult timp au fost înțelese de la sine drept valide și arătăm cirumstanțele prin care justificarea și utilitatea lor depind și cum au crescut, individual, din datul experienței. Astfel, autoritatea lor excesivă va fi zdruncinată. Vor fi îndepărtate dacă nu pot fi legitimate adecvat, corectate dacă corelarea lor cu lucruri date este mult prea superfluă sau înlocuite dacă un nou sistem poate să fie stabilit pe care să-l preferăm pentru orice anume motiv.