Capra cu trei iezi

Citate de Capra cu trei iezi, de la Wikicitat

Capra cu trei iezi (titlu original: Capra cu trei ezi) este o poveste-basm de Ion Creangă publicată pentru prima dată în revista Convorbiri literare la data de 1 decembrie 1875.

Citate[modificare]

 • Dragii mamei copilași! eu mă duc in pădure, ca să mai aduc ceva de-a măncării. Dar voi, incuieti ușa după mine, ascultați unul de altul, și să nu cumva să dechideți pănă ce nu-ți auzi glasul meu. Cănd voiu veni eu, am să vĕ dau de știre, ca să mĕ cunoașteți; și am să vĕ spun așa:
  Trei ezi cucueți
  Ușa mamei descueți!
  Că mama v’aduce vouĕ:
  Frunză’n buze,
  Lapte’n țițe
  Drob de sare
  In spinare
  Mălăeș
  In călcăeș,
  Smoc de flor
  Pe sub-suori.
 • Sărăcuțul de mine! zise cel mic. Să nu cumva să faceți pozna să deschideți că-i vai de noi! Asta nu-i mămuca. Eu o cunosc de pe glas; glasul ei nu-i așa de gros și răgușit, ci-i mai subțire și mai frumos!
 • Atunci lupul incepe a mănca hălpov; și gogălț, gogălț, gogălț, ĕi mergeau sarmalele intregi pe găt.

Despre Capra cu trei iezi[modificare]

 • Analizînd Capra cu trei iezi, descoperim procedeele lui La Fontaine. Animalele sînt văzute omenește. Observația e secundară, fiindcă atît cît vorbește capra ca mamă nu e de ajuns, cu tot pitorescul, spre a crea o dramă a maternității. Avem înainte-ne o comedie în care tot meșteșugul este sublinierea analogiei dintre lumea animală și cea umană. Animalele sînt niște simboluri-caricaturi, niște „maschere“. Capra cea cu multe ugere și cu glas behăitor este o caricatură oferită chiar de natură a mamei, iar lupul cu ochi turburi și dinți ascuțiți este simbolizarea omului fără scruprul. Ca simplă transcriere a limbajului unei țărănci supărate, văităturile caprei sînt de oarecare coloare, ca manifestare a unui animal ele sînt bufone.
  • George Călinescu, Istoria literaturii române, 1982, Editura Minerva, p. 482.

Legături externe[modificare]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre:
Wikisursă
Wikisursă
La Wikisură există texte originale legate de Capra cu trei iezi