Sari la conținut

Capra cu trei iezi

Citate de Capra cu trei iezi, de la Wikicitat

Această pagină conține citate din Capra cu trei iezi.

Capra cu trei iezi (titlu original: Capra cu trei ezi) este o poveste-basm de Ion Creangă publicată pentru prima dată în revista Convorbiri literare la data de 1 decembrie 1875.

Citate

[modificare]
  • Dragii mamei copilași! eu mă duc in pădure, ca să mai aduc ceva de-a măncării. Dar voi, încuieți ușa după mine, ascultați unul de altul, și să nu cumva să deschideți pănă ce nu-ți auzi glasul meu. Cănd voiu veni eu, am să vĕ dau de știre, ca să mĕ cunoașteți; și am să vĕ spun așa:
    Trei ezi cucueți
    Ușa mamei descueți!
    Că mama v’aduce vouĕ:
    Frunză’n buze,
    Lapte’n țițe
    Drob de sare
    In spinare
    Mălăeș
    In călcăeș,
    Smoc de flor
    Pe sub-suori.
  • Sărăcuțul de mine! zise cel mic. Să nu cumva să faceți pozna să deschideți că-i vai de noi! Asta nu-i mămuca. Eu o cunosc de pe glas; glasul ei nu-i așa de gros și răgușit, ci-i mai subțire și mai frumos!
  • Atunci lupul începe a mănca hălpov; și gogălț, gogălț, gogălț, ĕi mergeau sarmalele întregi pe găt.

Despre Capra cu trei iezi

[modificare]
  • Analizînd Capra cu trei iezi, descoperim procedeele lui La Fontaine. Animalele sînt văzute omenește. Observația e secundară, fiindcă atît cît vorbește capra ca mamă nu e de ajuns, cu tot pitorescul, spre a crea o dramă a maternității. Avem înainte-ne o comedie în care tot meșteșugul este sublinierea analogiei dintre lumea animală și cea umană. Animalele sînt niște simboluri-caricaturi, niște „maschere“. Capra cea cu multe ugere și cu glas behăitor este o caricatură oferită chiar de natură a mamei, iar lupul cu ochi turburi și dinți ascuțiți este simbolizarea omului fără scrupul. Ca simplă transcriere a limbajului unei țărănci supărate, văităturile caprei sînt de oarecare coloare, ca manifestare a unui animal ele sînt bufone.
    • George Călinescu, Istoria literaturii române, 1982, Editura Minerva, p. 482.

Legături externe

[modificare]
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre:
Wikisursă
Wikisursă
La Wikisură există texte originale legate de Capra cu trei iezi