Iași

Citate de Iași, de la Wikicitat
Stema Iași
Râpa Galbenă

Iași (livresc Iașii, respectiv Târgu' Ieșilor) este municipiul de reședință al județului cu același nume, Moldova, România.

Iașiul a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918 (în perioada Primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană).

La recensământul din 2011, municipiul Iași avea o populație de 290.422 și era al patrulea oraș ca mărime din România. În anul 2018, numărul de locuitori a crescut la 371.889, municipiul clasându-se pe locul doi în România. Populația Iașiului are o creștere constantă de la an la an datorită oportunităților economice și financiare. Conform Eurostat, cu o populație de 507.100 locuitori (în 2019), zona metropolitană Iași este a doua ca mărime din România (după București).

Citate[modificare]

  • Nicolae Iorga - Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea [...]. În conștiința lui naționala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei...
  • Nicolae Iorga - Iașul e, înainte de toate, o biserică – biserica bisericilor trecutului nostru.
  • Nicolae Hortolomei - Iașul este orașul care face impresia unui bătrân gânditor, îmbrăcat în zdrențe, întrebat numai la zile mari și la nevoi, și uitat când este vorba de bine și belșug.

Legături externe[modificare]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre:
Wiktionary
Wiktionary
Caută Iași în Wikționar, dicționarul liber.
Wikivoyage
Wikivoyage
Wikivoyage are un ghid de călătorie pentru:
Commons
Commons
Wikimedia Commons are mai multe imagini şi posibil şi alte tipuri de materiale legate de: