Sari la conținut

Ismael

Citate de Ismael, de la Wikicitat

Această pagină include citate din romanul Ismael scris de Daniel Quinn.

Despre captivitate[modificare]

Ismael: Sunteți prizonierii unui sistem civilizațional care mai mult sau mai puțin vă obligă să continuați distrugerea acestei lumi pentru ca voi să puteți trăi.

Ismael: Acum câțiva ani, probabil că erai copil pe vremea aceea, așa că poate nu îți amintești, mulți tineri din această țară au avut aceeași impresie. Ei au făcut un efort ingenios și dezorganizat pentru a scăpa din captivitate, dar până la urmă au eșuat deoarece nu au reușit să găsească gratiile cuștii.

Ismael: Dacă doar tu ai afla care-i minciuna, atunci probabil ai dreptate că nu ar conta foarte mult. Dar dacă ați afla cu toții care este minciuna, ar fi de presupus că ar conta chiar foarte mult.

Despre nazism[modificare]

Ismael: nu doar evreii erau captivi sub Hitler. Întreaga națiune germană era captivă, inclusiv entuziaștii săi suporteri.

Ismael: Chiar dacă tu personal nu erai captivat de poveste, erai captiv oricum, deoarece oamenii din jurul tău te făceau să fi captiv. Erai ca și un animal dus de val în mijlocul unei turme ce a luat-o la fugă.

Ismael: oamenii culturii tale sunt exact în aceeași situație. Ca și cei din Germania nazistă, ei sunt prizonierii unei povestiri.

Legea Vieții[modificare]

Ismael: Uite o altă expresie a legii: "lumea nu a fost făcută pentru nici o specie anume".

Povestirea Leaverilor[modificare]

Ismael: Cu alte cuvinte, lumea nu are nevoie să aparțină omului, dar are nevoie ca omul să-i aparțină.