Sari la conținut

Iuliu Maniu

Citate de Iuliu Maniu, de la Wikicitat

Fragmente autobiografice[modificare]

  • ... Pe mine nu reușesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru țară și pentru neam, asta fac.

Despre Iuliu Maniu[modificare]

  • Mare forta e modestia! N-a visat, n-a ravnit niciodata averea. Nu l-a interesat. N-a primit o data sa figureze intr-un consiliu de administratie. Si nu o data i s-a oferit. In casa lui de sus, din vila de la Badacin, nici covoare persane, nici tablouri de pret, nici bronzuri. In Bucuresti - o odaie de hotel, la Athenee Palace, odaie simpla ce nici pe departe nu justifica numele somptuos de "Palace". Si nu e o micsorare sa adaug ca nu o data l-am gasit seara mancand singur in odaita lui, pe un colt de masa, paine neagra din care taia tacticos cu un cutitas si cateva mere frumoase, pe care cu mandrie spunea ca le adusese de la Badacin. Un ascet. Iar in colt, pe masa de lucru, vedeai numai doua carti: Biblia si brosura oficiala de Mers al trenurilor. Una pentru drumurile lui sufletesti, cealalta pentru cele trupesti, in necontenitele lui deplasari politice.
    • C. Xeni
  • În perioada celor mai grei ți hotărâtori ani, era unul din proeminenții politicieni ardeleni care a luptat pentru alipirea Transilvaniei, în anul 1918, la regatul României. A fost de o cinste și corectitudine exemplare, considerat de toată lumea drept cel mai inteligent și cel mai statornic om de caracter din secolul XX-lea românesc.
    • Preot Alexandru Rațiu în "Două scrisori către Ana Blandiana", în "Memoria Închisorii Sighet", Fundația Academia Civilă, 1999, p. 123