Karl Marx

Citate de Karl Marx, de la Wikicitat
Jump to navigation Jump to search

Karl Marx, filozof politic, economist politic german, din secolul XIX, cofondatorul marxismului.


Citate ale lui Marx[modificare]

 • Produsului muncii mentale — știința — întotdeauna îi este atribuită o valoare cu mult sub cea pe care o are, deoarece timpul necesar pentru a o reproduce nu are nici o legătură cu timpul care a fost necesar pentru a o produce inițial.


Citate despre marxism[modificare]

 • În accepțiunea sa originală, orientarea politică de stânga îi desemna pe apărătorii libertății, ai dreptății, fericirii și păcii. După al doilea război mondial, toate aceste atribute și-au pierdut conținutul în locurile unde, în numele stângii, s-au instalat regimuri despotice, represive și imperialiste, în care toți cei care nu aparțineau clasei conducătoare sau care erau văzuți ca adversari ai puterii populare au fost sortiți sărăciei, mizeriei și chiar morții.
 • Născut dintr-o voință revoluționară, inspirat de un ideal umanitar, având țelul de a crea regimul cel mai uman cunscut vreodată în istorie, comunismul ne-a demonstrat cât de ușor ajunge să fie pusă în practică formula: cine se proclamă cu orice chip înger ajunge fiară.
  • Raymond Aron: Démocratie et totalitarisme, Ed. Gallimard, Paris, 1965

Citate despre români[modificare]

 • Poarta renunță la Basarabia. Turcia nu putea ceda ceea ce nu-i aparținea, pentru că Poarta otomană n-a fost niciodată suverană asupra țărilor române. Poarta însăși recunoscuse acest lucru, când la Carlovitz, presată de poloni să cedeze Moldo-Valachia, ea răspunsese că nu are dreptul de a face vreo cesiune teritorială, deoarece capitulațiile nu-i confereau decât un drept de suzeranitate."
  • K. Marx, Însemnări despre români (Manuscrise inedite), București, 1964
 • Limba română e un fel de italiană orientală. Băștinașii din Moldo-Valahia se numesc ei înșiși români; vecinii lor îi numesc vlahi sau valahi.
 • Administratia ruseasca din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, românii basarabeni nu vor regreta plecarea lor mai mult decat românii din Valahia si Moldova . (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495)
 • Taranul român din basarabia nutreste pentru «muscal» numai ura. (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167)