Sari la conținut

Louis Brandeis

Citate de Louis Brandeis, de la Wikicitat
Louis Brandeis

Louis Brandeis a fost un jurist evreu american, membru al Curții Supreme a Statelor Unite între anii 1916-1939

Din luările de poziție juridice:
  • Experimente în domeniile economic și politic implică o grea responsabilitate. Negarea dreptului de a experimenta poate atrage consecințe serioase pentru o națiune. Este una din fericitele ocazii oferite de sistemul federal posibilitatea unui stat component curajos,de a servi drept laborator, și a tenta experiențe sociale și economice, fără vreun risc pentru restul țării. (din opinia minoritară în sentința procesului New State Ice Co. vs Liebman 285 US,311 (1932))
în legătură cu libertatea de expresie:
  • Cei care au dobândit prin revoluție independența noastră nu erau niste lași. Ei nu s-au temut de schimbări politice. NU au exaltat ordinea cu prețul libertății. Pentru oameni curajoși, cu siguranță de sine, încrezători în puterea raționamentului liber și fără frică exercitat în procesele de guvernare populară, nici o primejdie care decurge din vorbire nu e considerată clară și prezentă, cu excepția cazului în care primejdia apreciată ca iminentă se produce înainte de a exista oportunitatea unui dialog plenar. Dacă există timp pentru a dezbate falsurile și erorile, pentru a evita răul printr-un proces de educație, atunci remediul este mai mult dialog și nu o tăcere impusă.(în sentința din cazul Whitney v. California, 274 U.S. 357 (1927)
  • Cei care ne-au câștigat independența au crezut că scopul final al statului este de a-i face pe oameni liberi să-și dezvolte capacitățile și că în guvernarea lui fortele raționale vor prevala asupra arbitrarului. Ei au prețuit libertatea nu ca un scop în sine, ci ca un mijloc. Au crezut că libertatea este secretul fericirii, iar curajul este secretul libertății. Au crezut că libertatea de a gândi ce dorești și de a spune ce gândești sunt mijloace indispensabile pentru descoperirea și difuzarea adevărului politic; că fără un dialog liber și libertatea de întrunire discuția va fi zadarnică; că prin acestea, discuția oferă o protecție adecvată împotriva diseminării unei doctrine primejdioase; că cea mai mare amenințare pentru libertate sunt oamenii indiferenți;că discuția publică este o datorie politică; și că aceasta trebuie să fie principiul fundamental al guvernului american.

(din sentința Whitney v. California, 274 U.S. 357, 375 (1927), la p 375)

  • Expunerea publică este lăudată ca un remediu pentru bolile sociale și industriale. Soarele e considerat drept cel mai bun dezinfectant, lumina electrică - cel mai eficient polițist.

(Other People's Money And How the Bankers Use It ,1914)