Petru Bogatu

Citate de Petru Bogatu, de la Wikicitat
Sari la navigare Sari la căutare
Petru Bogatu (10852434885).jpg

Petru Bogatu (n. 12 iulie 1951, Sucleia, Slobozia – d. 22 martie 2020, Chișinău) a fost un jurnalist, eseist, publicist analist politic și scriitor din Republica Moldova, de orientare unionistă și prooccidentală, profesor la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Citate[modificare]

 • Să citești răscitind.
  • În revista VIP Magazin din Rep. Moldova din mai 2013
  • Din cartea: Petru Bogatu, Viața secretă pe care nu pot s-o uit, Chișinău, 2018, p. 4
 • Fericirea este cel mai neliniștit lucru ce i se poate întâmpla omului.
  • În revista VIP Magazin din Rep. Moldova din decembrie 2011
 • Închinarea la idoli e o credință a uitării și rătăcirii. Profesarea ei conștientă sau inconștientă generează sclavia sufletului, dependența de circumstanțe, bigotismul, fundamentalismul, terorismul, fanatismul. Cine a trăit în comunism știe că puterea sovietică a fost o religie pe dos care subjuga conștiințele prin utopia egalitarismului vulgar, prin cultul personalității supreme, prin cinstirea cadavrului îmbălsămat în mausoleul din Piața Roșie etc. Astăzi, venerarea vedetelor de tot felul, microbismul sportiv exagerat, ecologismul sau feminismul împinse până la extreme nu-s decât formele moderne ale aceluiași chip cioplit.
  • În revista VIP Magazin din Rep. Moldova din mai 2013
  • Din cartea: Petru Bogatu, Viața secretă pe care nu pot s-o uit, Chișinău, 2018, p. 7.
 • În Republica Moldova, liantul rezistenței în fața revanșei ruse îl constituie unioniștii.
 • Lumea astăzi a devenit iarăși bipolară. Atâta doar că SUA în prezent au un alt rival decât cel din anii primului război rece. În locul URSS s-a postat China, a doua putere economică a planetei. Americanii nu pot permite ca Rusia să redevină supraputerea de altădată, întrucât acest fapt ar da peste cap paritatea americano-chineză.
 • Încercările regimului Dodon de a readuce în Republica Moldova cultul militarismului sovietic și velikorus, de a reimplementa ritualul demonic de preamărire a rolului URSS în cea de-a doua conflagrație mondială nu sunt inițiativele lui personale, firește. Acestea fac parte dintr-o strategie rusească de recucerire ideologică a republicilor ex-sovietice. Oare să nu-și dea seama Dodon, Ceban și ceilalți că cine seamănă vânt culege furtună? Moscova nu întâmplător ne bagă pe gât simbolurile sovietice. Acestea sunt un element-cheie de care se folosește propaganda putinistă pentru a menține în fostele teritorii ocupate sau controlate de Kremlin sindromul Stockholm, adică atașamentul victimei pentru călăul care a împilat-o, înfometat-o și deportat-o.
 • Ei [comuniștii] sunt patrioții unui „stat” al familiei Voronin, oligarhic, clientelar, resovietizat, îndoctrinat, izvorât din miturile țariste și stalinist-comuniste. Noi suntem patrioții Republicii Moldova ca cel de-al doilea stat românesc. Patria lor e mică, înghesuită în limitele unor făcături, dogme și prejudecăți de sorginte țaristă și stalinistă. Patria noastră este mare, cuprinzând întreg pământul în care de-a lungul secolelor, se vorbește și se simte românește.
  • Din articolul Patriotismul de carton, ultimul refugiu al lichelei, Jurnal de Chișinău, 28 iulie 2009; din cartea: Petru Bogatu, Viața secretă pe care nu pot s-o uit, Chișinău, 2018, pp. 100-101.
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre: