Sari la conținut

Randy Pausch

Citate de Randy Pausch, de la Wikicitat

Randolph Frederick Pausch (23 octombrie 196025 iulie 2008) a fost un profesor american de informatică la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) din Pittsburgh, Pennsylvania și autor al unui best-seller, care a murit de cancer pancreatic. El devenit faimos prin expunerea ținută pe 18 septembrie 2007 la Universitatea Carnegie Mellon, cunoscută sub numele de „The Last Lecture. Really Achieving Your Childhood Dreams” (Ultima prelegere. Cum să-ți îndeplinești cu adevărat visurile copilăriei), pe care a alcătuit-o știind că are cancer și că doctorii îi mai dăduseră doar câteva luni de trăit.

Dacă aș putea da un sfat alcătuit din doar două cuvinte, acestea ar fi: "Spune adevărul." Dacă aș mai putea spune încă două cuvinte, aș adăuga,"Tot timpul."

Citate din "The Last Lecture" (18 septembrie 2007)

  • Nu putem schimba cărțile care ne-au fost împărțite, ci felul în care le jucăm.
  • Experiența este ceea ce obții când nu obții ceea ce îți doreai.
  • Zidurile de cărămidă sunt acolo pentru un motiv. Zidurile de cărămidă nu sunt acolo pentru a ne ține pe noi afară; zidurile de cărămidă sunt acolo pentru a ne da o șansă să arătăm cât de mult ne dorim ceva. Zidurile de cărămidă sunt acolo pentru a-i opri pe cei ce nu vor lucrul acela suficient de mult. Ele sunt acolo pentru a-i opri pe alții.
  • Când vezi că faci ceva greșit și nimeni nu se deranjează să-ți mai atragă atenția, asta e cu adevărat foarte rău. Criticii tăi sunt cei care îți spun că te iubesc și că le pasă de tine.
  • Cel mai mare dar pe care îl poate face un educator e să facă pe cineva să devină autoreflexiv.
  • Cel mai bun mod de a învăța ceva pe cineva e să-l faci să creadă că învață altceva.
  • Îi faci pe oameni să te ajute spunând adevărul; fiind onest. Prefer oricând o persoană onestă uneia la modă, pentru că moda e pe termen scurt, onestitatea e pe termen lung.
  • Mi-a luat mult timp, dar în cele din urmă mi-am dat seama: când e vorba de bărbați care au un interes romantic față de tine, e foarte simplu: ignoră tot ceea ce îți spun și fii atentă doar la ceea ce fac. E cu adevărat foarte simplu. (Repetând cuvintele unei secretare de la Universitatea Carnegie Mellon)
  • Fii recunoscător.
  • Nu te plânge; muncește mai mult.

- Fii bun la ceva. Asta te face valoros.

- Profesorii tineri de la facultate veneau la mine și îmi spuneau: „Uau, ai devenit profesor titular mai devreme; care-i secretul tău?” Le-am spus, „E destul de simplu, căutați-mă în orice zi de vineri la 10 seara la mine în birou și vă voi spune.”

- Norocul e acel moment în care pregătirea se întâlnește cu oportunitatea.

- Dacă îți trăiești corect viața, karma se va îngriji de ea însăși. Visurile vor veni ele la tine.

Lucrări în limba română[modificare]

Randy Pausch împreună cu Jeffrey Zaslow, Ultima prelegere, Editura Curtea Veche, București, 2008, ISBN 978-973-669-696-1

Legături externe[modificare]