Mihai I al României
(Redirecționat de la Regele Mihai)
Sari la navigare
Sari la căutare
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Mihai I al României a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI.
- Am observat că nu întotdeauna liniștea e bună. Oamenii o vor fie când nu trebuie, fie împotriva intereselor altora. (Din Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Mihai I al României, Humanitas, 2008)
- Prostia face mai mult rău decât orice conspirație.
- Nu este deloc prea devreme că în fine se recunosc anumite lucruri, din trecut, bineînțeles, dar care au un impact moral oricând în lumea asta. Așa și trebuie să fie.
- Și alții mi-au spus că niciodată nu se vede zâmbetul meu și că trebuie să fiu cumva mai... dar aproape toate lucrurile care s-au întâmplat în timpul absenței mele din țară m-au marcat.
- Valoarea regalității stă deasupra alternativelor politice și a sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea și tradițiile (poporului român).
- Suntem și noi oameni ca oricare alții, însă rolul nostru ne impune anumite responsabilități. Avem o datorie de îndeplinit, și asta înainte de toate.
- Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. (Discursul din Parlament, 2011)
- Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui. (Mesajul din 8 noiembrie 2015)
- Regele Mihai I este întrebat de un reporter cum de mai poate iubi poporul ăsta după câte a pătimit și cum de s-a întors iubind acest popor. La această întrebare, regele a răspuns ”e bună întrebarea într-un fel, românii sunt totuși români, sunt ai mei, e țara mea”. ”Eu în sinea mea, în sufletul meu, am România”.