Sari la conținut

Traian Băsescu

Citate de Traian Băsescu, de la Wikicitat
Traian Băsescu (2014)

Traian Băsescu - fostul președinte al României.

  • După declarația de condamnare a regimului comunist, m-am simțit cu conștiința împăcată. Până când am devenit președinte, am știut ce s-a întâmplat în perioada comunistă așa cum știa fiecare român, dar din informații disparate sau dintr-o carte. Realitățile funcției de președinte mi-au probat însă necesitatea unei astfel de analize, a unui astfel de raport și necesitatea unei astfel de incriminări a perioadei comuniste din România. Susțin fără rezerve raportul comisiei prezidențiale conduse de Vladimir Tismăneanu. Raportul este supus unei încercări de discreditare fără să fi fost citit și acest lucru este făcut de mulți oameni importanți din punctul de vedere al prezenței lor publice pentru că ei înșiși sunt reminiscențe ale sistemului comunist. Reminiscențe în mentalitate, pentru că nu putem spune că puteam avea un nou popor în 17 ani! Acesta este poporul român, cu istoria lui, cu realitățile lui, și este supus, prin voința lui, unui proces de transformare. Dar au rămas pilonii solizi ai comunismului, care se manifestă în presă, în viața politică, la toate televiziunile și în foarte multe instituții. - (20 decembrie 2006).
  • Iarna nu-i ca vara.
  • Nu aș vrea să îi văd pe cei care astăzi au considerat că nu trebuie să vină la o discuție, împiedicându-mă până la urmă să îmi realizez o atribuțiune constituțională, aceea de a media soluții politice pentru probleme majore. Nu aș vrea să îi văd cu unghiuțele zgâriind în poarta Cotroceniului când se vor face guverne. Ar fi bine să stea unde au stat și astăzi. - (29 noiembrie 2007).
  • Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriștii care și acum ocupă Donențk și Lugansk și, în mod egal, respsonabilitatea aparține Federației Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun și am responsabilitatea greutății acestor afirmații, Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu[1]

Ref[modificare]