Wikicitat:Cafenea/Arhivă 2006-2014

Jump to navigation Jump to search

Traduceri[modificare]

Anumite părți din Wikicitat sunt încă în limba engleză. Astfel, e nevoie de cineva cu privilegii de administrator pentru a fi traduse toate paginile. --R.S. 19 January 2006 17:40 (UTC)

Aici sunt toate mesajele interfeței: Special:Allmessages. Nu este nevoie de privilegii de administrator pentru a fi traduse, deoarce nu cred ca paginile să fie protejate. --Vlad 21 January 2006 13:44 (UTC)
Toate paginile MediaWiki sunt protejate, iar unele încă au nevoie de traducere din engleză. Acesta este unul din motivele pentru care am candidat pentru admin. --SCriBu 24 January 2006 12:49 (UTC)

Număr de pagini[modificare]

În ciuda faptului că adaug noi pagini, numărul de pe pagina principală nu crește. --R.S. 20 January 2006 20:13 (UTC)

Teoretic ar trebui să crească, deoarce dacă vă uitați în sursă este un format special care ar trebui să întoarcă numărul total de articole. --Vlad 21 January 2006 13:46 (UTC)

Sondaj asupra schimbării numelui proiectului în Wikicitat[modificare]

 • SCriBu a propus la bugzilla:06582 schimbarea numele proiectului "Wikiquote" în "Wikicitat". Asemenea schimbări necesită sprijinul comunității.
KlaudiuMihaila a propus la Spațiu de nume schimbarea numele proiectului "Wiktionary" în "Wikționar".
 • În conformitate cu regulile sondajelor la proiectele în limba română acest sondaj va dura până la 28 iulie 2006.
 • Vă rog să informați colegii la proiectele înrudite lăsând un mesaj la cafenelele acestora. Mersi anticipat Gangleri · w: Th · T 14 iulie 2006 18:29 (UTC)

Pentru[modificare]

 1. Gangleri · w: Th · T 14 iulie 2006 18:29 (UTC)
 2. SCriBu msg 14 iulie 2006 18:43 (UTC)
 3. --Vlad 15 iulie 2006 00:57 (UTC)
 4. Laurap\ mesaj 15 iulie 2006 07:38 (UTC)
 5. KlaudiuMihăilă Mesaj 17 iulie 2006 19:09 (UTC)
 6. --Romihaitza 18 iulie 2006 20:36 (UTC)

Împotrivă[modificare]

Comentarii[modificare]

Denumirea Wikicitat e prezentă pe pagina de Schimbări recente de pe Wikipedia și mi se pare cea mai facilă traducere. —SCriBu msg 2 august 2006 13:27 (UTC)

Alternative[modificare]

Numele proiectului / proiectelor trebuie ales cu chibzuială. Ar fi fost mai natural să discutăm mai întâi alternativele și să alegem din acestea. Într-un chat Vlad a menționat unele din alternative. M-aș bucura dacă le-ar lista aici. Gangleri · w: Th · T 19 iulie 2006 18:10 (UTC)

sfinta naivitate[modificare]

Nu-mi amintesc exact cine si cu ce ocazie a zis "o,sfinta naivitate". Parca Bruno, vazind o babuta care pune vreascuri pe rug.

Request[modificare]

Hi, I am user meta:user:Walter. I respectfully request this community to consider my following request; I write a newsletter about what is going on in the Wikimedia projects in all languages. It is my hope that every community, like this one, has some people who read Wikizine. Then I can maybe receive some news from those readers about your project and in the other direction the can inform there community in your own language about the Wikimedia news possibly. I would like to ask this community to include on this page on the top and/or a relevant page a small banner for Wikizine.

If a banner is placed here on the correct page the change that someone here will think about Wikizine and report some local news will increase highly I suspect. Or that people will take a look and read the Wikimedia news. And maybe even share it locally. Here are the banners; meta:Wikizine/banners

My apologies that this is in English and the Wikizine is also in English. But there is not other way to do this. If there are questions please ask it here. I will be watching this page for two weeks from now on frequently. Greetings, --Walter 26 iulie 2006 13:11 (UTC)

I am subscribed to Wikizine and I think it would be good to place a banner somewhere. I just don't know where yet. —SCriBu msg 31 iulie 2006 10:55 (UTC)
The top of this page can be a good place. But I think it is better to use a template for the head of this page where you put everything in to keep the page source clean. --Walter 1 august 2006 20:25 (UTC)
Done. As you can see i moved the discusions to the Discusion Page and left the front page clean. —SCriBu msg 2 august 2006 14:22 (UTC)

Cervantes[modificare]

Vă rog să mă scuzați că vă deranjez, dar aș dori să știu dacă la Wikicitat există o pagină cu citate ale scriitorului spaniol Miguel de Cervantes. Dacă nu există, aș putea să traduc citatele de pe Wikisource în spaniolă. Vă mulțumesc anticipat. --Venator 18 iunie 2007 12:51 (UTC)

Din moment ce legătura e roșie, înseamnă că probabil nu este. Chiar vă rog! —SCriBu msg 19 iunie 2007 08:54 (UTC)
Legat de traduceri, vreau sa intreb daca citatele de pe alte situri wq pot fi traduse de utilizatori obisnuiti asa cum sunt acolo si cum considera ei. Ma refer la faptul ca anumite citate din autori straini au fost traduse in limba romana odata cu operele in care apar, de catre traducatori profesionisti. Traducerea unui utilizator care nu a avut acces la acea opera poate sa difere, si atunci ii va incurca pe cei care chiar au avut acces la ele, si consulta wikicitatul. Stiu ca in mod normal cel care contribuie ar trebui sa fie doar cineva cu cunostinte enciclopedice in domeniu, dar ... problema ramane. La wp traducerile de pe alte wikipedii sunt de multe ori surse pentru articole foarte bune. Aici, pe de o parte traducerile neprofesioniste/neprofesionale ar putea incurca utilizatorii, pe de alta parte, absenta lor ar duce la pagini-lipsa, intrucat o mare parte din articole sunt scrise de acestia. Care este politica la ro.wq in legatura cu acest subiect? Paginile de ajutor sunt in engleza, si nu am gasit sa fie tratata problema. As vrea si eu sa contribui cu niste citate foarte frumoase pe care le-am gasit pe en.wp, dar ma gandesc sa nu fac mai rau.... De asemenea, nu stiu daca trebuie dat si citatul in limba in care a fost scris, alaturi de traducere. Asta ar putea rezolva problema... Paginile nu sunt consecvente in acest sens. De exemplu, pe pagina Aristotel, vad ca ultimele 2 citate nu sunt in romana, nu-s nici macar traduse. sunt in latina, nici macar limba vorbita de Aristotel care era grec.... Imi cer scuze daca politica a mai fost discutata, dar nu am gasit nicaieri asa ceva. Multumesc.
Toate citatele ar trebui să aibă o sursă cunoscută (în afară de proverbe). Totuși, nu știu ce să zic despre citatele din alte limbi care nu au fost traduse în română. Cred că dacă dai și citatul în limba originală e ok. —SCriBu msg 16 octombrie 2007 19:37 (UTC)

Request for bot flag[modificare]

Hello!

I have posted a request for a bot flag there. Could you please review it ? I just need community approval before asking for the flag on meta.

Thanks! Chtit draco 12 octombrie 2007 06:02 (UTC)

Legine lui Murphy si Peter[modificare]

Credeti ca si-ar avea locul aici?--Strainu 23 decembrie 2007 13:20 (UTC)

Linkul/tabul "crează"[modificare]

Am observat că atunci când încerc să accesez o pagină care nu există, în partea de sus apare un tab cu textul greșit "crează" (care e o formă învechită de conjunctiv a verbului "a crede", nicidecum imperativul lui "a crea"). Rog să corecteze cineva în "creează", cum e și pe ro.wikipedia. Donjoe 11 aprilie 2008 20:59 (UTC)

Done. —SCriBu msg 14 aprilie 2008 12:29 (UTC)
Forma "creează" nu există! M. Stoicescu
Îmi pare rău, dar dicționarele spun altceva. —scribu msg 7 august 2008 23:30 (UTC)

Dacă există forma "Creează" ar trebui să existe și forma "Creeator", "creeatură", fiindcă cel ce "creează" este un "Creeator" ce "creează" o "creeatură". Dicționarele mai conțin și erori. Forma de conjunctiv a verbului "a crede" este "eu să cred, tu să crezi, el să creadă". Forma "el să crează" este o formă populară (ca "el să vază") apărută prin contaminare cu persoana a doua. Marius Stoicescu

Bun, și cum rămâne cu "eu creez", "tu creezi", "el creează" ? —scribu msg 11 august 2008 09:25 (UTC)

Limba română nu are vocale triple înafară de "copiii". Forma corectă este "el crează". Cel mai simplu lucru ca să evităm o discuție în contradictoriu, este să vă adresați la "Institutul de lingvistică și dialectologie" din București (dacă mai există - o serie de instituții necomerciale au dispărut iar cultura se duce de râpă, ca la noi, în occident).

Aveți vreo bază pentru prima afirmație, în afară de intuiția personală? Dacă ar fi cu un singur 'e' s-ar pronunța diferit și ar fi conjugarea altui verb, cum s-a menționat la început. —scribu msg 4 octombrie 2008 22:18 (UTC)
În DEX-ul aprobat de Academia Română apare cu totul altceva, și anume exact ceea ce vă amintea dl. Scribu mai sus. „eu creez”, „tu creezi” și „el creează”.  Firilăcroco  Mesaj 8 octombrie 2008 19:02 (UTC)

Depinde din ce an este "Indexul". Scrierea românească este fonetică si ca urmare scrierea rămâne în urma limbii vorbite. Limba vorbită având dialecte intră în "conflict" cu limba literară. Ex Eu văz - Eu văd, Eu crez - Eu cred, Eu zâc - Eu zic etc.Din când în când se fac încercări de adaptare a limbii scrise la limba vorbită ceace duce la dispute nesfârsite în cercurile lingvistice, precum și disputa de față. M. Stoicescu

Un adaos târziu: este de amintit nemulțumirea produsă de academicianul evreu A. Graur când a introdus în limba scrisă "î" în loc de "â" și "-" în loc de apostrof. Unii au comentat schimbarea ca o insultă adusă chiar țării fiindcă acum "România" se scria "Romînia" și prin aceasta numele țării se depărta de "Roma" si pentru neinițiați nu mai se lega direct de originea latinå a limbii române. Aceasta într-o perioadå in care originea latină a limbii române era pusă la îndoialå dat fiind că majoritatea cuvintelor din limba română sunt de origine slavă sau alte împrumuturi. Fondul principal de cuvinte, adică cuvintele de utilizare curentă sunt latine, și de aici s-au născut diverse discuții. M-am îndepărtat de esența discuției dorind să exemplific încercări de modificare a limbii literare. Limba literară engleză spre exemplu nu mai are aproape niciun fel de legătură cu limba vorbită. Totuși limba literară română a suferit schimbări în decursul timpului, comparând cu Neculce și Miron Costin. M. Stoicescu 15 nov.2008

Cum adică limba literară engleză nu are nimic de a face cu limba engleză vorbită? Asta ar însemna că eu nu aș putea înțelege în același timp lucrări academice în engleză și filme americane produse recent, ceea ce nu e adevărat. —scribu msg 17 noiembrie 2008 09:07 (UTC)

Mesaj Bun venit![modificare]

Dacă tot am făcut un bot care să pună acest mesaj în paginile noilor veniți, mi-am permis să schimb și mesajul propriu-zis, cu unul făcut după modelul Wikipedia. Dacă sunt greșeli vă rog să le corectați.-- Firilăcroco  Mesaj 18 mai 2008 07:02 (UTC)

E ok mesajul, deși nu prea văd rostul mesajului pentru utilizatorii care nu au modificări la activ. În fine. —SCriBu msg 18 mai 2008 15:17 (UTC)

Întrebare despre cărți ?[modificare]

Nu văd aici o pagină unde se pot crea cărți așa cum există pe versiunea de Wikipedia în alte limbi, inclusiv engleză. Știe cineva dacă se pot transforma aici paginile în cărți în limba română sub formă de fișier PDF ? Și unde anume s-ar putea face asta pe Wikipedia în limba Română ?

Poate ar trebui să pui întrebarea asta pe Wikipedia, nu aici, pe Wikicitat. —scribu msg 1 februarie 2010 22:48 (UTC)

Wikimania Scholarships[modificare]

The call for applications for Wikimania Scholarships to attend Wikimania 2010 in Gdansk, Poland (July 9-11) is now open. The Wikimedia Foundation offers Scholarships to pay for selected individuals' round trip travel, accommodations, and registration at the conference. To apply, visit the Wikimania 2010 scholarships information page, click the secure link available there, and fill out the form to apply. For additional information, please visit the Scholarships information and FAQ pages:

Yours very truly, Cary Bass
Volunteer Coordinator
Wikimedia Foundation

Micu Ion[modificare]

Bună! Aș dori să fiu administrator. Rog să votați. Am intenții bune. Vă mulțumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 62.217.247.243 (discuţie • contribuţii).

Bună ziua. Înainte de a fi administrator, trebuie să vă faceți mai întâi un cont de utilizator și să contribuiți activ la proiect. —scribu msg 18 aprilie 2010 13:12 (UTC)

Am cont, dar nu pot să mă loghez de pe mob. Voi revenii curând...

2010 Fundraising Is Almost Here[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Hello Wikimedians, My name is Kelly Lyman and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser. My job is to be the liaison between your community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into different languages and suggesting messages that would appeal to your readers on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both banner submission, statistical analysis, and grouping volunteers together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Kelly Lyman 21 octombrie 2010 01:26 (UTC)

2010 Se apropie strângerea de fonduri[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Salut wikipediști Wikimedia, eu sunt Kelly Lyman și lucrez pentru Fundația Wikimedia pe durata Strângerii de Fonduri din 2010. Eu voi servi drept om de legătură între comunitatea voastră și Fundație. Strângerea de fonduri de anul acesta se vrea a fi un efort global de colaborare; suntem conștienți de faptul că lozincile de succes în Statele Unite nu au același efect pretutindeni.

Vă contactez acum întrucât sunt în căutare de traducători care doresc să contribuie la acest proiect prin traducerea și adaptarea mesajelor în diferite limbi și prin sugerarea de mesaje care vă pot sensibiliza cititorii de pe Pagina Meta de Strângere de Fonduri. Am început pregătirile pe meta atât pentru banner submission, statistical analysis, cât și pentru grouping volunteers together.
Folosiți paginile de discuții de pe meta, luați legătura cu comunitățile voastre locale, vorbiți cu alții, cu noi, și nu uitați să vă exprimați părerea și despre mesajele propuse! Aștept cu nerăbdare să lucrez cu voi pe durata strângerii de fonduri de anul acesta. Aș fi foarte recunoscător dacă ar putea cineva să traducă acest mesaj, astfel încât toată lumea să înțeleagă scopurile noastre și să contribuie la campania de anul acesta.
Kelly Lyman 21 octombrie 2010 01:26 (UTC)

Trecerea la diacriticele corecte prin rularea unui robot[modificare]

Salut. Mi-a fost solicitat ajutorul pentru rularea unui robot care să transforme diacriticele cu sedile în diacritice cu virgulă. Detalii despre diacriticele vechi și noi pot fi găsite la w:WP:DVN. Anul trecut am rulat același robot la Wikipedia în limba română, conform procedurii descrise aici. Am nevoie de acceptul comunității înainte de a cere drepturi de robot pentru utilizatorul Strainubot--Strainu (discuție) 7 ianuarie 2011 19:36 (UTC)

Eu sunt de acord. —scribu msg 8 ianuarie 2011 02:48 (UTC)
De acord (Agree)  Daniel  Mesaj 9 ianuarie 2011 20:11 (UTC)
Am depus cererea la meta:Steward_requests/Bot_status#Strainubot.40ro.wikiquote--Strainu (discuție) 15 ianuarie 2011 14:37 (UTC)
Cererea a fost acceptată. Voi începe să fac editări în cursul săptămânii viitoare. Având în vedere numărul redus de pagini, estimez că voi termina în 1, maxim 2 zile.--Strainu (discuție) 23 ianuarie 2011 15:04 (UTC)
Rularea robotului a fost finalizată. Vă rog să verificați manual dacă nu am stricat ceva :)--Strainu (discuție) 30 ianuarie 2011 19:52 (UTC)

Call for image filter referendum[modificare]

The Wikimedia Foundation, at the direction of the Board of Trustees, will be holding a vote to determine whether members of the community support the creation and usage of an opt-in personal image filter, which would allow readers to voluntarily screen particular types of images strictly for their own account.

Further details and educational materials will be available shortly. The referendum is scheduled for 12-27 August, 2011, and will be conducted on servers hosted by a neutral third party. Referendum details, officials, voting requirements, and supporting materials will be posted at Meta:Image filter referendum shortly.

Sorry for delivering you a message in English. Please help translate the pages on the referendum on Meta and join the translators mailing list.

For the coordinating committee,
Philippe (WMF)
Cbrown1023
Risker
Mardetanha
PeterSymonds
Robert Harris

Muncă de echipă[modificare]

Scuzați-mă că nu sunt activ la Wikicitat. Dar am o mulțime de citate de Jules Renard, și nu doresc să stea degeaba. Eu pun citatele și voi le aranjați alƒabetic. OK?
--Cuarțcalcitcalcopirită (discuție) 11 septembrie 2011 09:24 (UTC)

Terms of Use update[modificare]

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

Hello,

The Wikimedia Foundation is discussing changes to its Terms of Use. The discussion can be found at Talk:Terms of use. Everyone is invited to join in. Because the new version of Terms of use is not in final form, we are not able to present official translations of it. Volunteers are welcome to translate it, as German volunteers have done at m:Terms of use/de, but we ask that you note at the top that the translation is unofficial and may become outdated as the English version is changed. The translation request can be found at m:Translation requests/WMF/Terms of Use 2 -- Maggie Dennis, Community Liaison 27 octombrie 2011 01:14 (UTC)

Open Call for 2012 Wikimedia Fellowship Applicants[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

 • Do you want to help attract new contributors to Wikimedia projects?
 • Do you want to improve retention of our existing editors?
 • Do you want to strengthen our community by diversifying its base and increasing the overall number of excellent participants around the world?

The Wikimedia Foundation is seeking Community Fellows and project ideas for the Community Fellowship Program. A Fellowship is a temporary position at the Wikimedia Foundation in order to work on a specific project or set of projects. Submissions for 2012 are encouraged to focus on the theme of improving editor retention and increasing participation in Wikimedia projects. If interested, please submit a project idea or apply to be a fellow by January 15, 2012. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Fellowships for more information.

Thanks!

--Siko Bouterse, Head of Community Fellowships, Wikimedia Foundation 22 decembrie 2011 03:03 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Announcing Wikipedia 1.19 beta[modificare]

Wikimedia Foundation is getting ready to push out 1.19 to all the WMF-hosted wikis. As we finish wrapping up our code review, you can test the new version right now on beta.wmflabs.org. For more information, please read the release notes or the start of the final announcement.

The following are the areas that you will probably be most interested in:

 • Faster loading of javascript files makes dependency tracking more important.
 • New common*.css files usable by skins instead of having to copy piles of generic styles from MonoBook or Vector's css.
 • The default user signature now contains a talk link in addition to the user link.
 • Searching blocked usernames in block log is now clearer.
 • Better timezone recognition in user preferences.
 • Improved diff readability for colorblind people.
 • The interwiki links table can now be accessed also when the interwiki cache is used (used in the API and the Interwiki extension).
 • More gender support (for instance in logs and user lists).
 • Language converter improved, e.g. it now works depending on the page content language.
 • Time and number-formatting magic words also now depend on the page content language.
 • Bidirectional support further improved after 1.18.

Report any problems on the labs beta wiki and we'll work to address them before they software is released to the production wikis.

Note that this cluster does have SUL but it is not integrated with SUL in production, so you'll need to create another account. You should avoid using the same password as you use here. — Global message delivery 15 ianuarie 2012 16:31 (UTC)

Burse pentru Wikimania 2012[modificare]

Salut. Au început înscrierile pentru programul de burse pentru participanții la Wikimania 2012.

Pe lângă bursele oferite de fundația Wikimedia (WMF), asociația ROSEdu va oferi o bursă parțială special pentru un editor al unui proiect în limba română. Valoarea exactă nu este încă stabilită (căutăm să maximizăm suma până la sfârșitul înscrierilor), dar va fi de cel puțin 300 euro (valoarea burselor parțiale oferite de WMF). Condițiile impuse sunt aceleași: participare cât mai mare în cadrul unui proiect în limba română, precum și în alte proiecte de conținut/software liber, respectiv justificarea cheltuielilor (copii după biletul de avion/tichete de îmbarcare). Selecția câștigătorului va fi făcută tot de comitetul care selectează câștigătorii burselor WMF.

Vă invit deci să vă înscrieți în număr cât mai mare pentru această bursă completând formularul de la https://secure.wikidc.org/wm/schols/ până pe 16 februarie. Baftă!--Strainu (دسستي‎)  23 ianuarie 2012 12:08 (EET)

Mai este doar 1 săptămână până la închiderea înscrierilor. Până acum, doar 2 editori s-au înscris. Aș dori să clarific faptul că nu contează unde locuiți, bursa este disponibilă pentru orice editor al proiectelor românești, indiferent de țara de domiciliu sau de cetățenie.--Strainu (discuție) 9 februarie 2012 11:36 (UTC)

MediaWiki 1.19[modificare]

(Apologies if this message isn't in your language.) The Wikimedia Foundation is planning to upgrade MediaWiki (the software powering this wiki) to its latest version this month. You can help to test it before it is enabled, to avoid disruption and breakage. More information is available in the full announcement. Thank you for your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 12 februarie 2012 15:16 (UTC)

EleferenBot[modificare]

Hello, I am operator of a bot EleferenBot, and would like to have the bot flag.

--Eleferen (discuție) 13 aprilie 2012 18:10 (UTC)


Update on IPv6[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the full version of this announcement on Meta)

The Wikimedia Foundation is planning to do limited testing of IPv6 on June 2-3. If there are not too many problems, we may fully enable IPv6 on World IPv6 day (June 6), and keep it enabled.

What this means for your project:

 • At least on June 2-3, 2012, you may see a small number of edits from IPv6 addresses, which are in the form "2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334". See e.g. w:en:IPv6 address. These addresses should behave like any other IP address: You can leave messages on their talk pages; you can track their contributions; you can block them. (See the full version of this announcement for notes on range blocks.)
 • In the mid term, some user scripts and tools will need to be adapted for IPv6.
 • We suspect that IPv6 usage is going to be very low initially, meaning that abuse should be manageable, and we will assist in the monitoring of the situation.

Read the full version of this announcement on how to test the behavior of IPv6 with various tools and how to leave bug reports, and to find a fuller analysis of the implications of the IPv6 migration.

--Erik Möller, VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation 2 iunie 2012 01:19 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

2011 Picture of the Year competition[modificare]

македонскиnorskpolski

Dear Wikimedians,

Wikimedia Commons is happy to announce that the 2011 Picture of the Year competition is now open. We are interested in your opinion as to which images qualify to be the Picture of the Year 2011. Any user registered at Commons or a Wikimedia wiki SUL-related to Commons with more than 75 edits before 1 April 2012 (UTC) is welcome to vote and, of course everyone is welcome to view!

Detailed information about the contest can be found at the introductory page.

About 600 of the best of Wikimedia Common's photos, animations, movies and graphics were chosen –by the international Wikimedia Commons community– out of 12 million files during 2011 and are now called Featured Pictures.

From professional animal and plant shots to breathtaking panoramas and skylines, restorations of historically relevant images, images portraying the world's best architecture, maps, emblems, diagrams created with the most modern technology, and impressive human portraits, Commons Features Pictures of all flavors.

For your convenience, we have sorted the images into topic categories.

We regret that you receive this message in English; we intended to use banners to notify you in your native language but there was both, human and technical resistance.

See you on Commons! --Picture of the Year 2011 Committee 5 iunie 2012 18:36 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Citate comentate[modificare]

Ar trebui sa se faca o pagina cu citate comentate pentru a ajuta elevii claselor a 12. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.118.142.14 (discuție • contribuții).

Nici măcar nu ați înțeles scopul acestui proiect.  Daniel  Mesaj 16 iunie 2012 18:01 (UTC)

Mobile view as default view coming soon[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the instructions on Meta)

The mobile view of this project and others will soon become the default view on mobile devices (except tablets). Some language versions of these projects currently show no content on the mobile home page, and it is a good time to do a little formatting so users get a mobile-friendly view, or to add to existing mobile content if some already exists.

If you are an administrator, please consider helping with this change. There are instructions which are being translated. The proposed date of switching the default view is July 5.

To contact the mobile team, email mobile-feedback-lAt sign.svglists.wikimedia.org.

--Phil Inje Chang, Product Manager, Mobile, Wikimedia Foundation 29 iunie 2012 04:52 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Help decide about more than $10 million of Wikimedia donations in the coming year[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

Hi,

As many of you are aware, the Wikimedia Board of Trustees recently initiated important changes in the way that money is being distributed within the Wikimedia movement. As part of this, a new community-led "Funds Dissemination Committee" (FDC) is currently being set up. Already in 2012-13, its recommendations will guide the decisions about the distribution of over 10 million US dollars among the Foundation, chapters and other eligible entities.

Now, seven capable, knowledgeable and trustworthy community members are sought to volunteer on the initial Funds Dissemination Committee. It is expected to take up its work in September. In addition, a community member is sought to be the Ombudsperson for the FDC process. If you are interested in joining the committee, read the call for volunteers. Nominations are planned to close on August 15.

--Anasuya Sengupta, Director of Global Learning and Grantmaking, Wikimedia Foundation 19 iulie 2012 20:22 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)6 septembrie 2012 02:10 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata is getting close to a first roll-out[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

 1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
 2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
 3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 10 septembrie 2012 13:35 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Upcoming software changes - please report any problems[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

 • revision diffs
 • templates
 • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
 • bots
 • PDF export
 • images, video, and sound, especially scaling sizes
 • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 16 octombrie 2012 03:10 (UTC)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed[modificare]

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 17 octombrie 2012 17:16 (UTC)

Be a Wikimedia fundraising "User Experience" volunteer![modificare]

Thank you to everyone who volunteered last year on the Wikimedia fundraising 'User Experience' project. We have talked to many different people in different countries and their feedback has helped us immensely in restructuring our pages. If you haven't heard of it yet, the 'User Experience' project has the goal of understanding the donation experience in different countries (outside the USA) and enhancing the localization of our donation pages.

I am (still) searching for volunteers to spend some time on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. **All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be very low amounts, like 1-2 dollars)**

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!!

Thanks!

Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 8 ianuarie 2013 21:14 (UTC)

Wikimedia sites to move to primary data center in Ashburn, Virginia. Read-only mode expected.[modificare]

(Apologies if this message isn't in your language.) Next week, the Wikimedia Foundation will transition its main technical operations to a new data center in Ashburn, Virginia, USA. This is intended to improve the technical performance and reliability of all Wikimedia sites, including this wiki. There will be some times when the site will be in read-only mode, and there may be full outages; the current target windows for the migration are January 22nd, 23rd and 24th, 2013, from 17:00 to 01:00 UTC (see other timezones on timeanddate.com). More information is available in the full announcement.

If you would like to stay informed of future technical upgrades, consider becoming a Tech ambassador and joining the ambassadors mailing list. You will be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Thank you for your help and your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 19 ianuarie 2013 15:38 (UTC)

Help turn ideas into grants in the new IdeaLab[modificare]

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

 • Do you have an idea for a project to improve this community or website?
 • Do you think you could complete your idea if only you had some funding?
 • Do you want to help other people turn their ideas into project plans or grant proposals?

Please join us in the IdeaLab, an incubator for project ideas and Individual Engagement Grant proposals.

The Wikimedia Foundation is seeking new ideas and proposals for Individual Engagement Grants. These grants fund individuals or small groups to complete projects that help improve this community. If interested, please submit a completed proposal by February 15, 2013. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:IEG for more information.

Thanks! --Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 30 ianuarie 2013 20:48 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Correct it here.)

Convert complex templates to Lua to make them faster and more powerful[modificare]

(Please consider translating this message for the benefit of your fellow Wikimedians)

Greetings. As you might have seen on the Wikimedia tech blog or the tech ambassadors list, a new functionality called "Lua" is being enabled on all Wikimedia sites today. Lua is a scripting language that enables you to write faster and more powerful MediaWiki templates.

If you have questions about how to convert existing templates to Lua (or how to create new ones), we'll be holding two support sessions on IRC next week: one on Wednesday (for Oceania, Asia & America) and one on Friday (for Europe, Africa & America); see m:IRC office hours for the details. If you can't make it, you can also get help at mw:Talk:Lua scripting.

If you'd like to learn about this kind of events earlier in advance, consider becoming a Tech ambassador by subscribing to the mailing list. You will also be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system. 13 martie 2013 20:18 (UTC) (wrong page? You can fix it.)

Request for comment on inactive administrators[modificare]

Solicitare de comentarii pe marginea situației administratorilor inactivi

(Luați în calcul posibilitatea traducerii acestui mesaj în beneficiul colegilor dumneavoastră. De asemenea, luați în considerare și oportunitatea traducerii propunerii.)

Read this message in English / Lleer esti mensaxe n'asturianu / বাংলায় এই বার্তাটি পড়ুন / Llegiu aquest missatge en català / Læs denne besked på dansk / Lies diese Nachricht auf Deutsch / Leś cal mesag' chè in Emiliàn / Leer este mensaje en español / Lue tämä viesti suomeksi / Lire ce message en français / Ler esta mensaxe en galego / हिन्दी / Pročitajte ovu poruku na hrvatskom / Baca pesan ini dalam Bahasa Indonesia / Leggi questo messaggio in italiano / ಈ ಸಂದೇಶವನ್ನು ಕನ್ನಡದಲ್ಲಿ ಓದಿ / Aqra dan il-messaġġ bil-Malti / norsk (bokmål) / Lees dit bericht in het Nederlands / Przeczytaj tę wiadomość po polsku / Citiți acest mesaj în română / Прочитать это сообщение на русском / Farriintaan ku aqri Af-Soomaali / Pročitaj ovu poruku na srpskom (Прочитај ову поруку на српском) / อ่านข้อความนี้ในภาษาไทย / Прочитати це повідомлення українською мовою / Đọc thông báo bằng tiếng Việt / 使用中文阅读本信息。

Salut!

Există o nouă solicitare de comentarii la Meta-Wiki în ceea ce privește retragerea drepturilor de administrator în cazul utilizatorilor inactivi de foarte multă vreme. În general, această propunere a stewarzilor are în vedere wikiurile care nu dispun de un proces de evaluare a administratorilor.

Am alcătuit, de asemenea, pe pagina de discuție a paginii cu solicitarea, o listă a proiectelor care dispun de proceduri în ceea ce privește retragerea drepturilor administratorilor inactivi. Simțiți-vă liber să completați lista cu proiectul(ele) dumneavoastră, dacă beneficiați de o politică a administratorilor inactivi.

Orice opinie este binevenită. Discuția poate fi închisă cel mai devreme pe 21 mai 2013 (2013-05-21), dar termenul se poate extinde dacă este nevoie.

Mulțumesc, Billinghurst (thanks to all the translators!) 24 aprilie 2013 05:14 (UTC)

Distribuit prin intermediul Remiterii globale a mesajelor (Pagină nepotrivită? O puteți modifica.)

[en] Change to wiki account system and account renaming[modificare]

Some accounts will soon be renamed due to a technical change that the developer team at Wikimedia are making. More details on Meta.

(Distributed via global message delivery 30 aprilie 2013 04:05 (UTC). Wrong page? Correct it here.)

[en] Change to section edit links[modificare]

The default position of the "edit" link in page section headers is going to change soon. The "edit" link will be positioned adjacent to the page header text rather than floating opposite it.

Section edit links will be to the immediate right of section titles, instead of on the far right. If you're an editor of one of the wikis which already implemented this change, nothing will substantially change for you; however, scripts and gadgets depending on the previous implementation of section edit links will have to be adjusted to continue working; however, nothing else should break even if they are not updated in time.

Detailed information and a timeline is available on meta.

Ideas to do this all the way to 2009 at least. It is often difficult to track which of several potential section edit links on the far right is associated with the correct section, and many readers and anonymous or new editors may even be failing to notice section edit links at all, since they read section titles, which are far away from the links.

(Distributed via global message delivery 30 aprilie 2013 18:54 (UTC). Wrong page? Correct it here.)

Tech newsletter: Subscribe to receive the next editions[modificare]

Tech news prepared by tech ambassadors and posted by Global message deliveryContributeTranslateGet helpGive feedbackUnsubscribe • 20 mai 2013 21:07 (UTC)
Important note: This is the first edition of the Tech News weekly summaries, which help you monitor recent software changes likely to impact you and your fellow Wikimedians.

If you want to continue to receive the next issues every week, please subscribe to the newsletter. You can subscribe your personal talk page and a community page like this one. The newsletter can be translated into your language.

You can also become a tech ambassador, help us write the next newsletter and tell us what to improve. Your feedback is greatly appreciated. guillom 20 mai 2013 21:07 (UTC)

Trademark discussion[modificare]

Hi, apologies for posting this in English, but I wanted to alert your community to a discussion on Meta about potential changes to the Wikimedia Trademark Policy. Please translate this statement if you can. We hope that you will all participate in the discussion; we also welcome translations of the legal team’s statement into as many languages as possible and encourage you to voice your thoughts there. Please see the Trademark practices discussion (on Meta-Wiki) for more information. Thank you! --Mdennis (WMF) (talk)

X!'s Edit Counter[modificare]

Universal Language Selector will be enabled on 2013-07-09[modificare]

Pywikipedia is migrating to git[modificare]

Hello, Sorry for English but It's very important for bot operators so I hope someone translates this. Pywikipedia is migrating to Git so after July 26, SVN checkouts won't be updated If you're using Pywikipedia you have to switch to git, otherwise you will use out-dated framework and your bot might not work properly. There is a manual for doing that and a blog post explaining about this change in non-technical language. If you have question feel free to ask in mw:Manual talk:Pywikipediabot/Gerrit, mailing list, or in the IRC channel. Best Amir (via Global message delivery). 23 iulie 2013 13:42 (UTC)

HTTPS for users with an account[modificare]

Greetings. Starting on August 21 (tomorrow), all users with an account will be using HTTPS to access Wikimedia sites. HTTPS brings better security and improves your privacy. More information is available at m:HTTPS.

If HTTPS causes problems for you, tell us on bugzilla, on IRC (in the #wikimedia-operations channel) or on meta. If you can't use the other methods, you can also send an e-mail to https@wikimedia.org.

Greg Grossmeier (via the Global message delivery system). 20 august 2013 19:36 (UTC) (wrong page? You can fix it.)

[modificare]

Notifications[modificare]

Notifications inform you of new activity that affects you -- and let you take quick action.

(This message is in English, please translate as needed)

Greetings!

Notifications will inform users about new activity that affects them on this wiki in a unified way: for example, this new tool will let you know when you have new talk page messages, edit reverts, mentions or links -- and is designed to augment (rather than replace) the watchlist. The Wikimedia Foundation's editor engagement team developed this tool (code-named 'Echo') earlier this year, to help users contribute more productively to MediaWiki projects.

We're now getting ready to bring Notifications to almost all other Wikimedia sites, and are aiming for a 22 October deployment, as outlined in this release plan. It is important that notifications is translated for all of the languages we serve.

There are three major points of translation needed to be either done or checked:

Please let us know if you have any questions, suggestions or comments about this new tool. For more information, visit this project hub and this help page. Keegan (WMF) (talk) 4 octombrie 2013 19:09 (UTC)

(via the Global message delivery system) (wrong page? You can fix it.)

Speak up about the trademark registration of the Community logo.[modificare]

Introducting Beta Features[modificare]

(Apologies for writing in English. Please translate if necessary)

We would like to let you know about Beta Features, a new program from the Wikimedia Foundation that lets you try out new features before they are released for everyone.

Think of it as a digital laboratory where community members can preview upcoming software and give feedback to help improve them. This special preference page lets designers and engineers experiment with new features on a broad scale, but in a way that's not disruptive.

Beta Features is now ready for testing on MediaWiki.org. It will also be released on Wikimedia Commons and MetaWiki this Thursday, 7 November. Based on test results, the plan is to release it on all wikis worldwide on 21 November, 2013.

Here are the first features you can test this week:

Would you like to try out Beta Features now? After you log in on MediaWiki.org, a small 'Beta' link will appear next to your 'Preferences'. Click on it to see features you can test, check the ones you want, then click 'Save'. Learn more on the Beta Features page.

After you've tested Beta Features, please let the developers know what you think on this discussion page -- or report any bugs here on Bugzilla. You're also welcome to join this IRC office hours chat on Friday, 8 November at 18:30 UTC.

Beta Features was developed by the Wikimedia Foundation's Design, Multimedia and VisualEditor teams. Along with other developers, they will be adding new features to this experimental program every few weeks. They are very grateful to all the community members who helped create this project — and look forward to many more productive collaborations in the future.

Enjoy, and don't forget to let developers know what you think! Keegan (WMF) (talk) 5 noiembrie 2013 20:32 (UTC)

Distributed via Global message delivery (wrong page? Correct it here), 5 noiembrie 2013 20:32 (UTC)

Call for comments on draft trademark policy[modificare]

Request for comment on Commons: Should Wikimedia support MP4 video?[modificare]

I apologize for this message being only in English. Please translate it if needed to help your community.

The Wikimedia Foundation's multimedia team seeks community guidance on a proposal to support the MP4 video format. This digital video standard is used widely around the world to record, edit and watch videos on mobile phones, desktop computers and home video devices. It is also known as H.264/MPEG-4 or AVC.

Supporting the MP4 format would make it much easier for our users to view and contribute video on Wikipedia and Wikimedia projects -- and video files could be offered in dual formats on our sites, so we could continue to support current open formats (WebM and Ogg Theora).

However, MP4 is a patent-encumbered format, and using a proprietary format would be a departure from our current practice of only supporting open formats on our sites -- even though the licenses appear to have acceptable legal terms, with only a small fee required.

We would appreciate your guidance on whether or not to support MP4. Our Request for Comments presents views both in favor and against MP4 support, based on opinions we’ve heard in our discussions with community and team members.

Please join this RfC -- and share your advice.

All users are welcome to participate, whether you are active on Commons, Wikipedia, other Wikimedia project -- or any site that uses content from our free media repository.

You are also welcome to join tomorrow's Office hours chat on IRC, this Thursday, January 16, at 19:00 UTC, if you would like to discuss this project with our team and other community members.

We look forward to a constructive discussion with you, so we can make a more informed decision together on this important topic. Keegan (WMF) (talk) 16 ianuarie 2014 06:47 (UTC)

Universal Language Selector will be enabled by default again on this wiki by 21 February 2014[modificare]

On January 21 2014 the MediaWiki extension Universal Language Selector (ULS) was disabled on this wiki. A new preference was added for logged-in users to turn on ULS. This was done to prevent slow loading of pages due to ULS webfonts, a behaviour that had been observed by the Wikimedia Technical Operations team on some wikis.

We are now ready to enable ULS again. The temporary preference to enable ULS will be removed. A new checkbox has been added to the Language Panel to enable/disable font delivery. This will be unchecked by default for this wiki, but can be selected at any time by the users to enable webfonts. This is an interim solution while we improve the feature of webfonts delivery.

You can read the announcement and the development plan for more information. Apologies for writing this message only in English. Thank you. Runa

Amendment to the Terms of Use[modificare]

Call for project ideas: funding is available for community experiments[modificare]

IEG key blue.png

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

Do you have an idea for a project that could improve your community? Individual Engagement Grants from the Wikimedia Foundation help support individuals and small teams to organize experiments for 6 months. You can get funding to try out your idea for online community organizing, outreach, tool-building, or research to help make Wikicitat better. In March, we’re looking for new project proposals.

Examples of past Individual Engagement Grant projects:

Proposals are due by 31 March 2014. There are a number of ways to get involved!

Hope to have your participation,

--Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 28 februarie 2014 19:44 (UTC)

Language links (interwiki) via Wikidata are coming[modificare]

Proposed optional changes to Terms of Use amendment[modificare]

Hello all, in response to some community comments in the discussion on the amendment to the Terms of Use on undisclosed paid editing, we have prepared two optional changes. Please read about these optional changes on Meta wiki and share your comments. If you can (and this is a non english project), please translate this announcement. Thanks! Slaporte (WMF) 13 martie 2014 21:55 (UTC)

Changes to the default site typography coming soon[modificare]

This week, the typography on Wikimedia sites will be updated for all readers and editors who use the default "Vector" skin. This change will involve new serif fonts for some headings, small tweaks to body content fonts, text size, text color, and spacing between elements. The schedule is:

 • April 1st: non-Wikipedia projects will see this change live
 • April 3rd: Wikipedias will see this change live

This change is very similar to the "Typography Update" Beta Feature that has been available on Wikimedia projects since November 2013. After several rounds of testing and with feedback from the community, this Beta Feature will be disabled and successful aspects enabled in the default site appearance. Users who are logged in may still choose to use another skin, or alter their personal CSS, if they prefer a different appearance. Local common CSS styles will also apply as normal, for issues with local styles and scripts that impact all users.

For more information:

-- Steven Walling (Product Manager) on behalf of the Wikimedia Foundation's User Experience Design team

Interwiki links via Wikidata are here![modificare]

(Sorry for writing in English. I hope someone can translate this for me where needed.)

Hi everyone,

As previously announced we have just enabled the first part of Wikidata support. This means from now on you can maintain your interwiki links on Wikidata and no longer need to keep them in the wikitext locally. The local links will continue to work and overwrite what is coming from Wikidata. A community member is currently running a bot to take care of the migration where possible so you don't have to do it by hand in most cases.

You can not yet access the other data on Wikidata like the date of birth of a person. This will come in the near future. I will let you know when I have a date for it.

If you have any questions please come to d:Wikidata:Wikiquote. There we have a bunch of helpful people to answer them.

Welcome to the Wikidata family! I'm excited about this first step. More to come. I am looking forward to seeing how this will help you make Wikiquote even better in the future.


Cheers Lydia via MediaWiki message delivery (discuție) 8 aprilie 2014 17:53 (UTC)

Wikidata Phase 2 for Wikiquote[modificare]

Hey,

(Sorry for writing in English. I hope someone can translate this for me where necessary.)

Not long ago we enabled language links via Wikidata for Wikiquote. This seems to have gone rather smoothly. Thanks to everyone who helped! But as you know this was only the start. What is actually more interesting is access to the data in Wikidata. We have planned this for June 10th (unless any issues arise). You will then be able to use the data in your articles. I hope this will open up a lot of new opportunities for you.

If you have any questions d:Wikidata:Wikiquote is a good place to find help.

On behalf of Lydia Pintscher, John F. Lewis (talk) 17 mai 2014 16:03 (UTC)

Media Viewer[modificare]


Greetings, my apologies for writing in English.

I wanted to let you know that Media Viewer will be released to this wiki in the coming weeks. Media Viewer allows readers of Wikimedia projects to have an enhanced view of files without having to visit the file page, but with more detail than a thumbnail. You can try Media Viewer out now by turning it on in your Beta Features. If you do not enjoy Media Viewer or if it interferes with your work after it is turned on you will be able to disable Media Viewer as well in your preferences. I invite you to share what you think about Media Viewer and how it can be made better in the future.

Thank you for your time. - Keegan (WMF) 23 mai 2014 21:29 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!


Wikidata Phase 2 is here[modificare]

Hey,

(Sorry for writing in English. I hope someone can translate this for me where necessary.)

Today the ability for all Wikiquotes to query and access the data available in Wikidata has been enabled. This will open the opportunity for all Wikiquote's to start sharing the same data as other languages as well as other projects. You can read up on the Lua implementation of Wikidata at this page which includes basics of how to query the data and display certain properties. This section may also be of use to the community.

If you have any questions d:Wikidata:Wikiquote is a good place to find help.

Thanks, John F. Lewis (talk) 10 iunie 2014 18:48 (UTC)

Using only UploadWizard for uploads[modificare]

Wikimedia Commons logo

Hello! Sorry for writing in English. It was noted that on this wiki upload is not fully functional for users, who will experience a very difficult and/or illegal uploading. In fact, the licenses/copyright tags dropdown is empty, making it hard or impossible to comply with copyright requirements during upload itself.

Presumably, you don't have interest nor energies to have hundreds templates with the now required HTML, even less a local EDP. I propose to have

so that you can avoid local maintenance and all users can have a functioning, easy upload interface in their own language. All registered users can upload on Commons and existing files will not be affected.

All this will get done around 2014-07-03.

 1. If you disagree with the proposal, just remove your wiki from the list. Remember also to create MediaWiki:Licenses locally with any content (see a simple example), or uploads will be soon disabled anyway by MediaWiki itself (starting in version 1.24wmf11).
 2. To make the UploadWizard even better, please tell your experience and ideas on commons:Commons:Upload Wizard feedback.

Nemo 19 iunie 2014 13:09 (UTC)

Media Viewer is now live on this wiki[modificare]


Media Viewer lets you see images in larger size

Greetings— and sorry for writing in English, please translate if it will help your community,

The Wikimedia Foundation's Multimedia team is happy to announce that Media Viewer was just released on this site today.

Media Viewer displays images in larger size when you click on their thumbnails, to provide a better viewing experience. Users can now view images faster and more clearly, without having to jump to separate pages — and its user interface is more intuitive, offering easy access to full-resolution images and information, with links to the file repository for editing. The tool has been tested extensively across all Wikimedia wikis over the past six months as a Beta Feature and has been released to the largest Wikipedias, all language Wikisources, and the English Wikivoyage already.

If you do not like this feature, you can easily turn it off by clicking on "Disable Media Viewer" at the bottom of the screen, pulling up the information panel (or in your your preferences) whether you have an account or not. Learn more in this Media Viewer Help page.

Please let us know if you have any questions or comments about Media Viewer. You are invited to share your feedback in this discussion on MediaWiki.org in any language, to help improve this feature. You are also welcome to take this quick survey in English, en français, o español.

We hope you enjoy Media Viewer. Many thanks to all the community members who helped make it possible. - Fabrice Florin (WMF) (talk) 19 iunie 2014 21:55 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Letter petitioning WMF to reverse recent decisions[modificare]

The Wikimedia Foundation recently created a new feature, "superprotect" status. The purpose is to prevent pages from being edited by elected administrators -- but permitting WMF staff to edit them. It has been put to use in only one case: to protect the deployment of the Media Viewer software on German Wikipedia, in defiance of a clear decision of that community to disable the feature by default, unless users decide to enable it.

If you oppose these actions, please add your name to this letter. If you know non-Wikimedians who support our vision for the free sharing of knowledge, and would like to add their names to the list, please ask them to sign an identical version of the letter on change.org.

-- JurgenNL (talk) 21 august 2014 17:35 (UTC)

Process ideas for software development[modificare]

’’My apologies for writing in English.’’

Hello,

I am notifying you that a brainstorming session has been started on Meta to help the Wikimedia Foundation increase and better affect community participation in software development across all wiki projects. Basically, how can you be more involved in helping to create features on Wikimedia projects? We are inviting all interested users to voice their ideas on how communities can be more involved and informed in the product development process at the Wikimedia Foundation. It would be very appreciated if you could translate this message to help inform your local communities as well.

I and the rest of my team welcome you to participate. We hope to see you on Meta.

Kind regards, -- Rdicerb (WMF) talk 21 august 2014 22:15 (UTC)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Grants to improve your project[modificare]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

Meta RfCs on two new global groups[modificare]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would grant them autopatrolled rights on all wikis except those who opt-out. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 26 octombrie 2014 18:05 (UTC)

Global AbuseFilter[modificare]

Hello,

AbuseFilter is a MediaWiki extension used to detect likely abusive behavior patterns, like pattern vandalism and spam. In 2013, Global AbuseFilters were enabled on a limited set of wikis including Meta-Wiki, MediaWiki.org, Wikispecies and (in early 2014) all the "small wikis". Recently, global abuse filters were enabled on "medium sized wikis" as well. These filters are currently managed by stewards on Meta-Wiki and have shown to be very effective in preventing mass spam attacks across Wikimedia projects. However, there is currently no policy on how the global AbuseFilters will be managed although there are proposals. There is an ongoing request for comment on policy governing the use of the global AbuseFilters. In the meantime, specific wikis can opt out of using the global AbuseFilter. These wikis can simply add a request to this list on Meta-Wiki. More details can be found on this page at Meta-Wiki. If you have any questions, feel free to ask on m:Talk:Global AbuseFilter.

Thanks,

PiRSquared17, Glaisher

— 14 noiembrie 2014 17:34 (UTC)

VisualEditor coming to this wiki as a Beta Feature[modificare]

VE as BetaFeature.png

Hello. Please excuse the English. I would be grateful if you translated this message!

VisualEditor, a rich-text editor for MediaWiki, will soon be available on this wiki as a Beta Feature. The estimated date of activation is Wednesday, 26 November.

To access it, you will need to visit the Opțiuni beta page after the deployment and tick the box next to "Editare vizuală". (If you have enabled the "Activează automat toate noile caracteristici beta" option, VisualEditor will be automatically available for you.) There will also be a "⧼Visualeditor-preference-language-label⧽" that you can enable if you need it.

Then, you just have to click on "Modificare" to start VisualEditor, or on "Modificare sursă" to edit using wikitext markup. You can even begin to edit pages with VisualEditor and then switch to the wikitext editor simply by clicking on its tab at any point, and you can keep your changes when doing so.

A guide was just published at mediawiki.org so that you can learn how to support your community with this transition: please read and translate it if you can! You will find all the information about the next steps there. Please report any suggestions or issues at the main feedback page. You will also receive the next issues of the multilingual monthly newsletter here on this page: if you want it delivered elsewhere, for example at your personal talk page, please add the relevant page here.

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 21 noiembrie 2014 18:12 (UTC)

VisualEditor coming to this wiki as a Beta Feature (errata)[modificare]

VisualEditor News #10—2014[modificare]

26 decembrie 2014 19:00 (UTC)


Discuția de mai sus este păstrată ca arhivă. Vă rugăm să nu o modificați. Comentarii ulterioare pot fi adăugate pe paginile de discuție ale subiectelor discutate. Această discuție nu trebuie să mai fie modificată în nici un fel.