Sari la conținut

Alexandru Paleologu

Citate de Alexandru Paleologu, de la Wikicitat
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre:

Alexandru Paleologu, scriitor, diplomat și om politic român.

Bunul-simț ca paradox[modificare]

  • Prudența este arta de a controla riscul.

Breviar pentru păstrarea clipelor[modificare]

  • Farmecul existenței este că nu te poți baza pe nimic. Totuși, cele mai importante lucruri în viața asta sunt, cred eu, cele pe care le-am decelat din trei spectacole regizate de Lucian Pintilie: iubirea, memoria (nu cea mecanică și plictisitoare, ci aceea care îți salvează conștiința, așa cum mi-a salvat-o mie în pușcărie) și umorul. Dacă te naști cu ele e foarte bine; dacă nu, se pot învăța, gândindu-te foarte mult la ele, reprezentându-le în diverse circumstanțe. Ceea ce salvează cele mai proaste și ingrate împrejurări, ceea ce este esențial, este totuși iubirea. Iată concluzia, după o viață de om: nimic nu contează în afara iubirii care este din Dumnezeu și este Dumnezeu.

Despre lucrurile cu adevărat importante[modificare]

  • Prostia este eternă și invincibilă; e o hidră cu nenumărate capete care cresc la loc de câte ori le tai, de aceea trebuiesc tăiate mereu cu acizii inteligenței, pentru a o ține în șah; e tot ce se poate face contra ei.
  • Substanța este ceea ce are consistență și perenitate, dar nu ca un dat pur și simplu, ci ca o creație perpetuă.
  • Moartea este un fenomen teribil, reprezentată pe plan individual, chit că e vorba de un milion de individualități sau de zeci de milioane de individualități.
  • Caragiale este însă un mare autor comic, adică un creator de comic monumental.
  • Ion Ghica este un scriitor extraordinar și foarte înrudit cu Caragiale, dacă le analizăm spiritul și stilul.