Margareta a României
Această pagină conține citate ale Principesei Margareta a României.
Margareta a României este fiica cea mare Regelui Mihai și șeful Casei Regale a României, având titlul de Majestatea Sa Custodele Coroanei Române.
Citate
[modificare]Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic, Sala Tronului, Palatul Regal din București, 29 noiembrie 2017 [1]
- Țara noastră este membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, o rețea de organizații care face absolut imposibilă o nouă împărțire a sferelor de influență în Europa și, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi, dar și asigură securitatea și prosperitatea noastră în viitor.
- Toate statele care au fost conduse de Uniunea Sovietică sunt pe deplin convinse de faptul că, dacă Europa este dezbinată, avem de pierdut cu toții. Știm, de asemenea, că unitatea poate fi păstrată doar dacă găsim căi de mijloc. Și știm, de asemenea, că o Europă slabă ar avea consecințe teribile pentru noi toți. Cu cât mai curând încetăm să vorbim despre o presupusă diviziune Est-Vest în Europa, cu atât va fi mai bine pentru noi toți. Cu cât mai repede ștergem adevăratele divizări ale sărăciei și ale mobilității sociale sărace care există încă pe continentul nostru, cu atât mai puternici ne vom simți cu toții.
- Cred că este de datoria noastră, toți românii, să suportăm efortul devenirii unei Europe mai bune și să oferim partea noastră echitabilă de contribuție la o lume stabilă și mai prosperă. Regele și întreaga Familie Regală au crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a unor astfel de eforturi. Așadar, îngăduiți-mi să subliniez în seara aceasta ceea ce familia mea și cu mine sperăm să realizăm în anul care vine.
- Cred că ceea ce a realizat România de la căderea comunismului, ceea ce a obținut în 150 de ani ca stat modern și în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat și prezentat mai bine lumii întregi. Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acuratețe și mai modernă a țării noastre este în beneficiul direct al cetățenilor noștri, mulți dintre ei muncind și trăind în afara granițelor noastre.
- De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far și să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestății Sale pălește. Dar în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată.
Declarația noului Șef al Familiei Regale a României, 5 decembrie 2017 [2]
- Cu infinită iubire și principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.
- Bunătatea și iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea identității noastre, în momentele de gravă abatere de la mersul firesc al țării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român.
- Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.
Proclamația Custodelui Coroanei române către țară, 6 decembrie 2017[3]
- În lunga sa viață, al patrulea rege al României a găsit sprijin în credință, în speranță și în răbdare. În toate împrejurările, el a răspuns cu dreptate și, când a fost posibil, cu iertare.
- Cu emoție și onoare, cu simț al datoriei, ca bună româncă și Custode al Coroanei, îmi închin viața și munca națiunii noastre și românilor de pe tot Pământul.
Mesajul Custodelui Coroanei, 2 februarie 2017 [4]
- Obiectul exercitării puterii după bunul plac a trecut de la o generație la alta, de mai multe decenii încoace, în istoria noastră. Această tristă realitate nu are legătură cu alegerile și nici cu alternanța la putere. Adesea, oamenii cu înalte poziții au convingeri că subordonarea instituției este o dovadă de luciditate, iar etica este apanajul celui slab.
- Condițiile grele pe care a trebuit să le înfruntăm în timpul dictaturii comuniste ne-au lăsat urme în mentalitate.
- Respectarea legalității nu este o chestiune teoretică, ci un aspect de zi cu zi al existenței noastre, publice și private. Respectăm Constituția, legile, tradițiile și avem o conduită morală pentru noi înșine, spre binele familiei noastre, nu pentru că ne îndeamnă partenerii europeni sau trans-atlantici.
- Lumea ultimilor ani ne-a arătat că democrația nu este la adăpost pentru totdeauna. Societatea își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un viitor liber. De aceea, este vital ca societatea civilă să vegheze la corecta folosire a puterii instituționale.
- Nădăjduiesc să văd Statul român alcătuit din instituții solide și servit de oameni care să se respecte pe ei înșiși. Doar atunci vom fi cu adevărat liberi.
Mesajul de Crăciun, 2018 [5]
- Părinții mei au trăit fiecare zi a vieții lor convinși că pentru țara noastră există un ”mâine”. Mama mea spunea adesea: ”Mâine este o nouă zi”!
- Centenarul Marii Uniri a fost cea mai mare sărbătoare a întregului an. Dar Primul Război Mondial a fost o sângeroasă tragedie și România Mare a fost obținută cu un imens sacrificiu uman. De aceea, suntem uniți în sărbătoarea noastră fără triumfalism, dar cu mândrie națională.
- Europa întreagă și liberă nu este un slogan politic, ci un element esențial în protejarea păcii noastre.
- Am făcut legământ să continui munca tatălui meu, pentru prosperitatea și stabilitatea României, pentru a consolida poziția ei internațională. Toate acestea reprezintă o datorie care nu se încheie niciodată.
Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic, Sala Tronului, Palatul Regal din București, 21 noiembrie 2019 [6]
- Transformarea noastră în țara în care suntem astăzi nu s-ar fi putut face fără sprijinul celor două instituții care continuă să stea la baza prosperității și securității noastre astăzi, respectiv Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Dar, în cele din urmă, apartenența noastră la ambele instituții nu s-ar fi realizat fără propriile noastre eforturi.
- Nu numai că este corect, dar este datoria Comisiei Europene de a continua lupta împotriva cancerului corupției pe întregul continent. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că această luptă – în care România trebuie să accepte că are o mare responsabilitate – este mai bine dusă dacă există un spirit de dreptate în modul în care toate țările Uniunii Europene sunt tratate.
- Merită de subliniat faptul că o Românie care se simte tratată egal cu celelalte țări și care nu primește nici mai mult, nici mai puțin decât sarcinile tuturor celorlalte state membre ale UE, este un partener mai bun pentru voi, pe termen lung.
- Pactul Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea.
- Susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României.
- Cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut.
- Permiteți-mi să închei dedicând câteva cuvinte rolului pe care îl văd pentru Coroana Română de astăzi. Văd Coroana și rostul meu ca unificator și consolidator național. Acest rol este și mai important astăzi, când milioane de români trăiesc în afara țării noastre.
- Conaționalii mei îmbogățesc cultura și viața țărilor de reședință. Dar românii din afara țării ne schimbă pe noi toți, aici, rămași acasă. Consider că este datoria mea de a consolida legăturile dintre diaspora și țară.
- Cred că Instituția Coroanei poate ajuta la stimularea orientării globale a României.
Discursul Custodelui Coroanei în Holul de Onoare, Castelul Peleș, 24 octombrie 2021 [7]
- Deși funcțiile și îndatoririle diplomației s-au schimbat în mod clar și vor continua să evolueze, nu există un substitut pentru cunoștințele necesare în relațiile cu o țară și pentru legăturile și relațiile personale care trebuie stabilite între națiuni, pe care diplomația regală le creează și cultivă permanent.
- Știm cu toții că apartenența la aceste două organizații ne oferă avantaje mari, dar înseamnă și obligații mari, pe care le respectăm. În NATO, România este deja un exportator, nu doar un consumator de securitate. Și în Uniunea Europeană, conducerea noastră politică va face tot posibilul pentru a susține unitatea țelurilor noastre; oricare ar fi dezacordurile pe care le avem, știu că țara noastră nu va amenința niciodată unitatea Uniunii Europene.
- Pe lângă îndatoririle noastre obișnuite în comunitățile românești și angajamentele noastre caritabile, Familia mea și cu mine contribuim continuu, alături de instituțiile Statului, la promovarea imaginii și intereselor României la nivel global. Sunt conștientă că aceasta nu este o sarcină ușoară, că ani de bună reputație pot fi șterși într-o clipă de un incident urât și că niciun efort de propagandă nu poate face ca lucrurile rele să arate bine.
- O imagine mai fidelă, mai limpede și mai modernă a țării noastre este, de asemenea, de un beneficiu direct pentru proprii cetățeni, dintre care mulți lucrează și trăiesc în afara granițelor noastre.
- În timpul călătoriilor noastre, al discursurilor și al multor alte activități, dorim să subliniem rădăcinile profund europene ale țării și societății noastre și contribuția noastră durabilă la continentul european. Este o contribuție multidisciplinară, multi-religioasă și multi-etnică, care îmbogățește continentul și care este îmbogățită de acesta, o contribuție care nu este încremenită în trecut, ci se bucură, în multe privințe, de o renaștere astăzi, deoarece milioane din cetățenii noștri își stabilesc reședința în alte țări, mulți – sper – doar pentru o perioadă scurtă de timp.
- De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ceea ce am făcut a fost tatăl meu; ori de câte ori mă întrebam ce direcție să iau, nu trebuia decât să mă uit la acel far călăuzitor și să obțin răspunsul corect.
- Îmi reînnoiesc angajamentul față de români că farul călăuzitor al Regelui Mihai, acea lumină a unei Românii principiale și drepte, nu se va întuneca niciodată.
Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic, Sala Tronului, Palatul Regal din București, 17 noiembrie 2021 [8]
- Fiecare dintre sărbătoririle centenarului nașterii Regelui Mihai m-au mișcat profund. Oriunde mă duc în țară, simt mândrie văzând contribuția pe care tatăl meu a adus-o națiunii noastre și contribuția pe care a adus-o generația sa. Acea generație dispare acum încet-încet, dar se cuvine ca noi să nu uităm niciodată greutățile prin care ei au trecut și marele lor aport.
- Există învățăminte pe care ar trebui să le tragem la fiecare nivel: avem semne de întrebare legate de eficiența administrației centrale și locale, de starea serviciilor noastre de sănătate și de investițiile pe care le facem, precum și de capacitatea instituțiilor de Stat de a combate valul de teorii ale conspirației sau zvonuri rău-intenționate, care contribuie la ritmul relativ lent al programului nostru de vaccinare.
- Avem nevoie să ne menținem vie autocritica și să ne uităm în fiecare zi la cum ne descurcăm în fața acestei mari probleme, dar avem nevoie, de asemenea, să ne abținem de la judecată până când criza se termină cu adevărat și putem evalua echilibrat ceea ce s-a întâmplat.
- Importanța solidarității europene este una dintre lecțiile fundamentale ale pandemiei.
- Toate națiunile care au aderat la Uniunea Europeană după încheierea dominației sovietice continuă să creadă că suntem mai puternici împreună, ca parte a unei singure Uniuni. Toți sunt atât beneficiari, cât și contribuitori la UE. Desigur, avem diferențele noastre și vom continua să le avem; familiile națiunilor democratice sunt familii zgomotoase.
- Ancorarea solidă a României în Europa – sarcină care l-a preocupat pe Regele Mihai cea mai mare parte a vieții sale – este acum un fapt împlinit.
- Cea mai importantă lecție din actuala criză de sănătate este importanța bunei guvernări și a maturității politice. Suntem exact atât de puternici pe cât sunt puternice instituțiile noastre naționale; suntem eficienți numai dacă administrația noastră politică este eficientă.
- Greaua răspundere a apărării naționale nu depinde numai de soldații noștri și de arsenalul de arme, ci și de medicii și asistentele noastre, precum și de ventilatoarele de oxigen pe care le au la dispoziție. Iar coordonarea acestor eforturi și asigurarea faptului că toate entitățile își fac datoria sunt răspunderea politicienilor.
- Știu, desigur, că luptele politice sunt esența democrației. De asemenea, știu că este ușor pentru cineva ca mine să facă apel la unitate națională. Dar, în seara aceasta, aș vrea să fac un alt apel: unul la RESPONSABILITATE NAȚIONALĂ.
- Avem nevoie de un dialog național amplu cu privire la evidentele obstacole constituționale, care împiedică sistemul nostru politic să funcționeze corect. Nu trebuie să ne ferim de schimbarea constituțională: majoritatea partenerilor-cheie europeni nu numai că vorbesc despre aceasta tot timpul, dar pun în aplicare periodic amendamente constituționale.
- Nici nu trebuie să ne ferim să cerem ca politicienii noștri să fie incoruptibili, dar și să acționeze cu simțul responsabilității naționale. Aceasta nu este doar o aspirație la un ideal; este o cerință absolută. Căci, așa cum ne-a amintit pandemia, o proastă administrare politică ne costă literalmente vieți.
- Regele Mihai a dus o viață în care nu a compromis niciodată principiile în care credea, dar nici nu a considerat nicio datorie ca fiind sub demnitatea lui, dacă era ceva ce ajuta România. Sunt hotărâtă să continui să merg pe urmele lui.
- Doar punând degetul pe rană putem asuma o perspectivă bună a viitorului.
Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic, Sala Tronului, Palatul Regal din București, 13 decembrie 2023 [9]
- Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul atât al Guvernului României, cât și al Guvernului Republicii Moldova, este acela de a mă asigura că Republica Moldova nu este consumată de tragedia care afectează acum Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit în atingerea obiectivului său și că poporului moldovean i se permite să își decidă propriul viitor, în loc să fie determinat de alții.
- Știu că avem multe alte priorități în fața noastră astăzi și toate necesită atenția noastră. Cu toate acestea, cu riscul de a spune ceva evident, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Haideți să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză.
Note
[modificare]- ↑ http://www.romaniaregala.ro/jurnal/mesajul-custodelui-coroanei-rostit-la-palatul-regal/
- ↑ http://www.romaniaregala.ro/jurnal/declaratia-noului-sef-al-familiei-regale-a-romaniei/
- ↑ http://www.romaniaregala.ro/jurnal/proclamatia-custodelui-coroanei-romane-catre-tara/
- ↑ http://www.romaniaregala.ro/jurnal/mesajul-custodelui-coroanei-romane-2-februarie-2017/
- ↑ https://www.romaniaregala.ro/jurnal/mesajul-majestatii-sale-de-craciun-2018/
- ↑ https://www.romaniaregala.ro/jurnal/seara-regala-in-onoarea-corpului-diplomatic-2019/
- ↑ https://www.romaniaregala.ro/jurnal/discursul-custodelui-coroanei-in-holul-de-onoare
- ↑ https://www.romaniaregala.ro/jurnal/discursul-majestatii-sale-la-seara-regala-in-onoarea-corpului-diplomatic-2/
- ↑ https://www.romaniaregala.ro/jurnal/discursul-majestatii-sale-la-seara-regala-pentru-corpul-diplomatic-2023/