Sari la conținut

Wikicitat:Administratori

(Redirecționat de la WC:A)
Comandă rapidă:
WC:A

Administratorii sunt utilizatori care au anumite drepturi specifice unui „operator de sistem” (sysop): [ștergerea paginilor și recuperarea lor, blocarea și deblocarea utilizatorilor, protejarea și deprotejarea paginilor etc. În restul activităților administratorii au exact aceleași drepturi ca orice alt utilizator și de fapt majoritatea operațiilor necesare pentru dezvoltarea enciclopediei pot fi efectuate de oricine.

La începutul proiectului Wikipedia toți utilizatorii aveau drepturile pe care le au azi administratorii. Limitarea permisiunilor s-a făcut pentru a preîntâmpina efectele unor eventuale abuzuri, dar administratorii nu trebuie priviți ca având o autoritate aparte. În particular administratorii nu au un cuvânt mai greu de spus în dezbaterile privind conținutul articolelor.

La Wikipedia în limba română aceste drepturi se acordă în urma unui proces de vot utilizatorilor activi care au devenit cunoscuți ca membri de încredere ai comunității. Aceia care doresc să contribuie prin activități specifice administratorilor pot anunța această intenție la pagina de candidaturi sau, preferabil, așteaptă până când vor fi nominalizați de alți utilizatori pentru această funcție. La aceeași pagină utilizatorii pot face nominalizări sau participa la procesul de vot, în condițiile precizate acolo.

Administratorii își primesc permisiunile pe termen nedeterminat, dar pot demisiona oricând și pot fi demiși conform politicii de revocare.

Permisiunile administratorilor

Puteți contacta un administrator pentru

  • ștergerea unei pagini, dacă pentru un motiv sau altul nu puteți folosi Format:Șterge sau Format:Șr;
  • recuperarea unei pagini șterse;
  • protejarea și deprotejarea unei pagini sau modificarea unei pagini protejate;
  • raportarea unui vandal pentru a readuce eficient paginile vandalizate la formele anterioare;
  • blocarea unui utilizator, în limitele politicii de blocare;
  • reformularea unui text din interfața sitului;
  • redenumirea unor articole peste titluri care au istoric;
  • ascunderea unor elemente din istoricul articolului (versiuni vechi, descrieri de modificări), în cazul în care conțin obscenități, încalcă drepturile de autor sau dreptul la viață personală
  • redenumirea unor fișiere;
  • alte activități care impun intervenția unui administrator.

În asemenea situații sunteți rugat să folosiți pagina de discuție a respectivului administrator sau facilitatea de trimitere e-mail.

Acordarea statutului de administrator

Înainte de a candida pentru statutul de administrator vă rugăm să citiți cu atenție documentația referitoare la acest statut. Din nefericire în limba română avem doar o mică colecție, majoritatea informațiilor fiind disponibile în limba engleză (Administrators, Administrators' how-to guide și paginile secundare).

Vă rugăm să rețineți că a fi administrator înseamnă mai mult obligații decât drepturi. Drepturile suplimentare constau în mare în blocarea și deblocarea utilizatorilor, protejarea și deprotejarea paginilor și ștergerea paginilor. Însă odată cu statutul de administrator vă revine obligația de a urmări activitatea Wikipedia și de a lua deciziile corecte. Statutul de administrator vă va fi revocat dacă nu vă îndepliniți obligațiile în mod acceptabil.

Statutul de administrator este oferit membrilor de încredere ai comunității care cunosc bine regulamentele și modul de lucru de la Wikipedia. Administratorii nu au autoritate specială în proiect, dar trebuie să aibă standarde înalte din moment ce sunt percepuți de unii utilizatori ca „fața oficială” a Wikipediei. Administratorii trebuie să fie amabili și să exercite o judecată dreaptă și răbdare în munca cu ceilalți. Candidații la acest statut trebuie să fi participat la Wikipedia destul timp încât ceilalți să vadă dacă au sau nu aceste calificări.

Toate operațiile efectuate de administratori sunt reversibile (paginile șterse pot fi recuperate, utilizatorii blocați pot fi deblocați etc.), dar acțiunile necorespunzătoare pot avea efecte negative și ireversibile asupra utilizatorilor și atmosferei de lucru. Administratorii au astfel responsabilități sporite.

Criterii de nominalizare

Nu există criterii precise pentru a garanta sau refuza acordarea statutului de administrator. Calitatea și cantitatea contribuțiilor, vechimea în proiect și atitudinea față de acesta, și încrederea pe care o inspiră un candidat sunt elementele pe care alegătorii le au în vedere când își exprimă votul pentru sau împotriva candidatului. Puteți folosi de exemplu contorul lui Interiot pentru a „măsura” activitatea candidatului, dar țineți minte că nu contează așa de mult cantitatea ci calitatea.

Lista administratorilor

În prezent la Wikipedia în limba română există un număr de 2 administratori (inclusiv roboții). O listă a acestora, actualizată în timp real și ordonată alfabetic, poate fi consultată aici.

Utilizatori cu statut de administrator la Wikicitat   (Modificare)
Lista este ordonată după data la care au primit permisiunile în mod efectiv, ultima dată.
Nume de
utilizator
Pagina de
discuții
Contribuții Alte funcții, mențiuni
Paloi Sciurala mesaj contribuții


Lista foștilor administratori

Format:FoștiAdministratori

Administratori temporari

Vezi arhiva administratorilor temporari

Mesaje pentru administratori

Dacă aveți mesaje pentru grupul administratorilor, postați-le la Wikicitat:Afișierul administratorilor.

Vezi și